2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.2 We richten het groen zo in dat aantrekkelijk en bereikbaar wordt

P2.2.1 Ontwikkelen van een aantrekkelijke groene leefomgeving dicht bij huis met ruimte voor stadsnatuur

Om de kwaliteit van de openbare ruimte op peil te houden is intensief beheer en onderhoud nodig, zeker met de groei van het aantal inwoners. We werkten daarom ook aan het verbeteren van bestaand groen, zoals Park Kasteeltuin Nijevelt in De Meern. We hebben met name ingezet op de grote groene projecten zoals het vergroenen van de oevers van de Vecht, Kromme Rijn en Amsterdam Rijnkanaalzone. De werkzaamheden aan het eerste deel van de Johan Wagenaarkade, onderdeel van het rondje Stadseiland, zijn gestart. In de Vechtzone werd het Niftarlakepark verbeterd en gewerkt aan de vergroening van de Fortlaan.
In het landschap van de Kromme Rijn werkten we aan de voorbereidingen van het vergroten van de groene oevers ter hoogte van de Mytylschool en het Pieter Baancentrum en met een groene verbinding tussen Lunet 1 en 2.
Er is een aantal parken verbeterd: het Hefbrugpark, Park Oog in Al, Niftarlakepark. Park Kasteeltuin Nijevelt is in uitvoering.

We hebben ook gewerkt aan visies, zoals aan die voor Landschapspark Oud Zuylen en, Groot-Amelisweerd. Ook het bomenbeleid en de -herplantplicht zijn geëvalueerd. De aanpassingen in het omgevingsplan (voorheen APV) zijn eind 2021 in concept gereed gekomen. Groen is integraal onderdeel van de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 en van diverse gebiedsvisies.

We hebben met coronamiddelen in diverse wijken vergroend. Langs het hele Groene Lint in Overvecht zijn beplanting en bloembollen en ook diverse bankjes toegevoegd. In de groenarme delen van Rivierenwijk zijn 40 geveltuintjes aangelegd en is een zelfbeheerproject gestart in het Waalstraatplantsoen. De Willem Sluyterstraat en het Maasplein zijn voorbereid voor uitvoering. In een vijftal andere straten lopen ontwerpsessies met bewoners. In Noordwest creëerden we samen met bewoners en schoolbesturen ‘groene ommetjes’, waarmee groenere schoolpleinen, via vergroende straten met de wijk- en buurtparken verbonden werden. Voorbeeld hiervan is de Van Lennepdwarsstraat, onderdeel van de Groene Loper in Nieuw-Engeland. Dat project leidde tot nieuwe bewonersinitiatieven in omliggende straten. Zo vergroenden we de stad tot in de haarvaten. Dichtbij en van direct belang voor de bewoners en goed voor de biodiversiteit in de stad.

Samen met Stichting Utrecht Natuurlijk betrokken we inwoners, bij de plant- en diersoorten die in de stad voorkomen: via de natuurwaardenkaarten, via social media en met het organiseren van dagen waarbij bewoners daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken.
Ook via bewonersinitiatieven en zelfbeheer van groen en met de weggeefbomen gaven we de vergroening van de stad een impuls. Samen met vrijwilligersorganisaties is een start gemaakt met een digitaal platform in het ‘Platform Stadstuinieren Buurtnatuur030’ wat vrijwilligers ondersteunt en verbindt en zo wil enthousiasmeren voor vergroening en zelfbeheer.

De visdeurbel in de Weerdsluis leverde veel (internationale) media-aandacht en meer informatie over de soorten en aantallen vissen op. Daarnaast is gewerkt aan grondhotellen voor wilde bijen en is een campagne beschermde planten in verharding gevoerd. Om onze kennis te vergroten over de natuurwaarden en is er onderzoek gedaan naar poelen, paddenstoelen, vleermuizen, wilde bijen, dag- en nachtvlinders en libellen.

De Visie Speelruimte werd aangeboden aan de raad ter vaststelling. Daarin staat een speelruimtenorm die beter aansluit bij de behoefte van kinderen en jongeren aan een aantrekkelijkere groene leefomgeving voor spelen, sporten en bewegen. Belangrijk onderdeel in het Rondje Stadseiland. Ook de vraag naar meer natuurlijke speelplekken past hierbij.

Voor een toegankelijker openbare ruimte hebben we vooral in nieuwbouwgebieden nieuwe bankjes geplaatst. Ook hebben we – samen met de Stichting Dialoog – elf dialoogbankjes neergezet in elf parken ter stimulering van het gesprek en de verbinding. Verder hebben we vaste sanitaire voorzieningen gerealiseerd in Park Lepelenburg en het Griftpark (of in aanbouw) en hebben we in Maximapark, Rhijnauwen, Amelisweerd, Wilhelminapark, Julianapark, Paardenveld, Lepelenburg, Strand Oog in al en Krommerijnpark tijdelijke (1 april – 1 oktober) sanitaire voorzieningen geplaatst.

Corona
Er is een aantal projecten door corona niet volgens plan verlopen. Zo zorgde materiaalschaarste voor vertraging. Dit ondervinden we vooral bij Kasteeltuin Nijevelt en de Johan Wagenaarkade. Maar ook was het afstemmen met stakeholders en participatie lastiger, zeker bij het maken van ontwerpen of in buurten waar digitale participatie niet goed werkt.
Voorbeelden hiervan zijn het Groene Lint, het realiseren van ommetjes, publiekscampagnes en de realisatie van bankjes in de openbare ruimte. Aan de andere kant hebben de coronamiddelen ook als katalysator gewerkt voor de vergroening van Rivierenwijk, het Groene Lint en Noordwest.

P2.2.2 Ontwikkelen van het groen en recreatiemogelijkheden om de stad

Utrecht werkte samen met omliggende gemeenten, de U10 en de provincie aan beheer en ontwikkeling van groen en recreatiegebieden rondom de stad. Met de provincie en de gemeente Bunnik werkten we samen voor het gebied Amelisweerd Vechten Rijnauwen aan gebruik van een verbeterde Druktemonitor voor dit gebied.
In recreatieschap de Stichtse Groenlanden en Plassenschap Loosdrecht werkten we samen aan het verbeteren en het in beeld brengen van de beheeropgaven en ontwikkelopgave voor de gezamenlijke eigendommen. We hebben belangrijke stappen gezet naar de transitie van deze beide recreatieschappen, zodat de aansturing en uitvoering in de toekomst eenvoudiger en efficiënter wordt.
Met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de provincie Utrecht en enkele buurgemeenten hebben wij een beheerovereenkomst Recreatie om de Stad. Op basis hiervan beheerden onder andere Staasbosbeheer het Gagelbos en Natuurmonumenten delen van Haarzuilens.

Met de U10 en de Provincie Utrechtzijn we gestart met het Programma Groen Groeit Mee in de regio. De doelstelling is om groen in gelijke mate mee te laten groeien met de stedelijke ontwikkeling. Als basis voor ontwikkeling van de regio en de beoogde groei van natuur en recreatiegroen om de stad wordt het Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) van de U10 gebruikt.

Corona
Voor Plassenschap Loosdrecht en voor Recreatieschap De Stichtse Groenlanden waren er hogere kosten voor handhaving en toezicht in verband afsluitingen en hogere gebruiksdruk van de recreatiegebieden. Bij Recreatieschap Stichtse Groenlanden en bij Plassenschap Loosdrecht zijn regelingen getroffen met ondernemers die als gevolg van de coronamaatregelen geen recreanten konden ontvangen. Hierdoor is sprake van minder inkomsten uit exploitatie, dit effect is groter bij Recreatieschap De Stichtse Groenlanden omdat daar meer inkomsten uit exploitatie gegenereerd worden. De omvang van de financiële gevolgen op de jaarrekening van het Recreatieschap de Stichtse Groenlanden en op die van het Plassenschap Loosdrecht zijn nog niet bekend.

P2.2.3 Wij zorgen goed voor onze dieren in de stad

Drie dierenspeciaalzaken in de stad hebben meegedaan aan een proeftoetsing voor het Dierbaar-keurmerk en zijn positief beoordeeld. Dierenspeciaalzaken kunnen met dit keurmerk aantonen dat zij voldoen aan wet- en regelgeving maar ook inspanning leveren voor dierenwelzijn als het gaat over de verzorging en huisvesting van dieren.
We hebben onze maatschappelijke partners geïnformeerd over het herkennen van dierenmishandeling. We zijn in gesprek met de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV) over dierenwelzijn bij vissen. Ook hebben we het contract met de AUHV verlengd en zijn we daarbij in gesprek over het aanpassen van het contract en welke onderdelen we daarin over onder andere dierenwelzijn willen opnemen. We hebben het dierenwelzijn van loslopende kippen in het Julianapark verbeterd. We hebben een groot deel van de kippen in Julianapark gevangen en naar een opvang gebracht. Hiermee is het welzijn van de resterende kippen in het Julianapark beter geborgd. We hebben de wensen van alle dierenweides in Utrecht geïnventariseerd. Dit deden we ter voorbereiding op de nieuwe beleidsregels dierenweides die in 2022 wordt opgesteld. We hebben onderzoek gedaan naar de plek van dierenwelzijn in het minimabeleid. Hiervoor hebben we contact gehad met Rotterdam en Amsterdam over hun minimabeleid. We nemen het vergoeden van dierenartskosten mee in de integrale afwegingen over de U-pas.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22