2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.2 We richten het groen zo in dat aantrekkelijk en bereikbaar wordt

E2.2.1 Een aantrekkelijke en voor iedereen bereikbare groene leefomgeving in en om Utrecht

Met het geactualiseerde Groenstructuurplan 2017-2030 werken we door aan het uitvoeringsprogramma voor het vergroenen van de stad. We ontwikkelen strategieën om bij de groei van de stad bebouwing en groen in balans te houden. Dat doen we door in te zetten op een schaalsprong voor groen. Die schaalsprong is ook noodzakelijk om in te spelen op klimaatverandering, en intensiever gebruik van de openbare ruimte. Groen wordt ingezet als een structurerend element, de groei vraagt om efficiënt ruimtegebruik en om natuur in te zetten voor ecologische, fysieke, economische en sociale kwaliteitsverbetering van de stad.
We hebben nog steeds 106 m2 groen en water per huishouden in de stad en 42m2 groen en water per huishouden rondom de stad.

We werken steeds meer vanuit de groene waarden en structuren die er in de stad zijn. Er zijn 30 plant- en diersoorten benoemd die als indicator voor biodiversiteit gelden. Zo houden we zo veel mogelijk wat we hebben, voegen we extra groen toe en werken we aan een vergroting van de biodiversiteit. We verbeterden het groen/blauwe netwerk in onze stad. Dit zorgt voor aansluiting tussen parken in de stad en de groengebieden om de stad, verbinden wijken met elkaar en vormen belangrijke groene ommetjes. Dit netwerk uitnodigt uit om te ontmoeten, te sporten en bewegen, te ontspannen en genieten. Om de stad klimaatadaptief, groen, gezond en biodivers te maken leggen we het groen vooral aan in de groenarme buurten en buurten met een gezondheidsachterstand: zoals ruim 40 geveltuintjes en een zelfbeheerproject aan het Waalstraatplantsoen in Rivierenwijk; de vergroening van de Van Lennepdwarsstraat in Nieuw Engeland; toevoegen van planten, bloembollen en ook diverse bankjes langs het hele Groene Lint in Overvecht. Dit doen we veelal samen met bewoners, bedrijven en diverse partijen. Ook voegden we extra bomen toe aan de stad, bijvoorbeeld via de weggeefbomen vanwege het 900-jarig bestaan van Utrecht, een actie waarbij we in totaal 900 bomen uitreiken aan particulieren, in het voorjaar van 2021 zijn de eerste 225 uitgereikt. Er zijn twee tiny forests aangelegd en er zijn, door slim werk met werk te maken circa 170 bomen extra geplant. We droegen bij aan extra vergroening bij projecten zoals rioolvervangingswerkzaamheden en het herinrichten van wegen.

E2.2.2 Wij willen het dierenwelzijn in onze stad bevorderen

In 2021 hebben we opnieuw de overeenkomst die we hebben met de Dierenbescherming verlengd. Het nieuwe contract loopt van 1 augustus 2021 tot 31 juli 2022 met mogelijkheid tot tweemaal een verlenging van een jaar. We werken samen met andere overheden en organisaties op het gebied van dierenwelzijn. Zo hebben we contact met Provincie Utrecht over het verminderen van jacht en overleggen we regelmatig met de andere grote steden in de G4 over actuele dierenwelzijnskwesties. We informeren bij de Dierenbescherming en andere ketenpartners over de actuele situatie in Utrecht, bijvoorbeeld over huisdieren in coronatijd.

Door het contract met de Dierenbescherming worden dieren opgevangen en wordt voorlichting gegeven over dierenwelzijn. Hiermee wordt dierenwelzijn in de stad bevorderd.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22