1. Utrecht heeft voldoende toekomstbestendige werknemers en werkgelegenheid die passend is bij de groei van de stad

1.1 Utrecht heeft voldoende toekomstbestendige werknemers en werkgelegenheid die passend is bij de groei van de stad

P1.1.1 Vergroten van toekomstbestendige werknemers en werkgelegenheid op het gebied van Bouw en energietransitie, gezondheid, onderwijs en ICT en digitale vaardigheden

Vanuit het deelprogramma Investeringsklimaat is conform de kaders van de Regionale Economische Agenda gewerkt aan toekomstbestendige werkgelegenheid in Utrecht.

Vanuit de programmamiddelen voor het versterken van het ecosysteem voor starters en groeiers zijn meerjarige subsidies verstrekt aan incubators en Startup Utrecht. We versterkten het investeringskapitaal van de ROM Utrecht met een extra dotatie van betrokken overheden van in totaal 32 miljoen euro. Samen met de ROM Utrecht hebben we gewerkt aan versterking van ons internationale netwerk, profiel, zichtbaarheid en handelsbevordering. Onder andere op de IAA in München. Hiermee stimuleren we het innovatieklimaat en werkgelegenheid in Utrecht.

Het aantrekken van talent is een grote zorg voor veel ondernemers in Utrecht. Met kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven werkten we daarom aan de regionale Utrecht Talent Alliantie (voorheen de Human Capital Agenda) voor een gezonde arbeidsmarkt voor nu en in de toekomst. We hebben meer regionale partners aangesloten bij het International Welcome Centre Utrecht (IWCUR) en daarmee de dienstverlening voor kennis- en arbeidsmigranten versterkt. Het aantal bezoekers van het IWCUR-loket blijft groeien.

Om onze doelen te bereiken zijn we ook meer genoodzaakt externe (Rijks- en Europees) middelen aan te trekken. Hierom hebben we met regiopartners succesvol gewerkt aan verschillende proposities voor het Groeifonds. Om de lobby- en netwerkkracht hieromheen te versterken hebben we de Economic Board Utrecht opnieuw ingericht met kopstukken uit het regionale bedrijfsleven.

Corona
Via de nieuw opgezette subsidieregeling 'Stimuleren initiatieven toekomstbestendige werkgelegenheid' ondersteunden we marktpartijen en intermediairs om inwoners die willen en kunnen om te scholen naar werk in de ICT, onderwijs, gezondheid of bouw, techniek & energietransitie. Zo hebben we de volgende projecten ondersteund:

  • De Utrecht Tech Community: koepelorganisatie die samen met onderwijs en bedrijfsleven projecten ontwikkelt om mensen toe te leiden naar de ICT-sector.
  • Tech Grounds: kortlopende ICT-trainingen voor m.n. vrouwen en mensen met migratieachtergrond, veelal gekoppeld aan een werkgever. Sinds de start in september 2021 zijn 22 mensen aan deze training begonnen.
  • Het ICT Career Centre Utrecht (ICCU): om mensen toe te leiden naar de ICT. Met 153 geïnteresseerde kandidaten zijn gesprekken gevoerd, waarvan er achttien daadwerkelijk zijn gestart.
  • Beroepentuin: een beroepsgerichte training in assistent monteur elektrotechniek, assistent monteur loodgieter, assistent monteur zonnepanelen, assistent timmerman en medewerker infra, en een brede oriëntatie op techniek. 76 kandidaten zijn gestart aan het traject, waarvan achttien met een WW-uitkering, 39 met een bijstandsuitkering, veertien onderwijs en vijf overig. 32 Kandidaten zijn inmiddels geslaagd en achttien zijn uitgevallen.
  • Voucherregeling 'De techniek samen de crisis door': instroom van medewerkers met een niet technische achtergrond. Kandidaten in begeleiding: 260. Kandidaten geplaatst: 69.
  • We hebben partners in de zorg geholpen met het oprichten van het Regionaal Talent en Transferpunt (RTTP). Doel van het RTTP is het realiseren van een grotere instroom en behoud van medewerkers in zorg & welzijnssector.

De bovenstaande acties worden versterkt met de subsidieregelingen 'Omscholing naar toekomstbestendig werk' en 'Begeleiding bij stages en leerbanen MBO-studenten' (zie programma Onderwijs). Vanuit de nieuw opgezette aanpak Ondernemer Centraal helpen we ondernemers met schulden of die door de coronamaatregelen zijn vastgelopen, mensen die instroomden in de bijstand hebben we ondersteuning geboden bij het vinden van werk met Hallo Werk en in samenwerking met uitzendbureaus (zie programma Werk & Inkomen).

P1.1.2 Voldoende ruimte om te werken en verblijven in een aantrekkelijke stad

In 2021 was er in veel gevallen uitstel van vestigingsbesluiten bij potentiële kandidaten. De ROM heeft ondersteuning verleend bij vestiging, verplaatsing en uitbreiding van zeventien internationale bedrijven. Daarbij zijn 173 nieuwe arbeidsplaatsen gemoeid en 800 bestaande arbeidsplaatsen behouden. Dit gaat om arbeidsplaatsen in de stad Utrecht. De ROM opereert voor de hele regio en rapporteert via haar jaarverslag over de totaalcijfers.

Utrecht City in Business (GU) heeft ondersteuning verleend bij de vestiging, verplaatsing en uitbreiding van 24 bedrijven van Nederlandse, regionale en lokale origine.  Daarmee zijn 768 arbeidsplaatsen gemoeid. De focus van UCiB is primair gericht op aantrekken en behouden van kerndoelgroepen zoals gezondheid, science, duurzaamheid, people en ICT.

In 2021 hebben we een wijziging van de huisvestingsverordening laten vaststellen op basis van de nieuwe wet Toeristische Verhuur Woningen waarmee met ingang van 1 juli 2021 de registratieplicht en landelijk systeem is ingevoerd. We hebben de zesde monitor Airbnb opgeleverd en houden vinger aan de pols bij het aanbod op overnachtingen.

We versterkten onze samenwerking met de Ontwikkelmaatschappij Utrecht (OMU) om zo de komende jaren onze werklocaties te verbeteren en in te spelen op de benodigde verdichting van werklocaties. Via het Ondernemersfonds Utrecht versterkten we de samenwerking tussen ondernemers in de stad voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Corona
De coronamaatregelen hadden een groot nadelig effect op de bedrijvigheid in de binnenstad. Om dit effect te dempen hebben we het programma Morgen Mooier Maken opgestart om tijdelijke initiatieven in lege panden mogelijk te maken.

We versterkten de belangrijkste kwetsbare winkelcentra van Utrecht door meer inzet op schoon, heel en veilig en via winkelstraatmanagement. Om belangrijke winkelcentra te versterken en winkels die niet op een goede plek zitten te ondersteunen, hebben we een subsidieregeling opgesteld. Winkels die een nieuwe plek nodig hebben, kunnen hierdoor gemakkelijker verhuizen naar een plek binnen een winkelcentra.

Met de aanpak leegstand binnenstad in het programma Morgen Mooier Maken zijn de eerste stappen gezet in transformatie naar de wijzigende functie van de Utrechtse binnenstad op de langere termijn. Met nieuwe vormen van (innovatief en creatief) ondernemerschap en functies in de plinten waar voorheen uitsluitend winkels gevestigd en stimuleren van wonen en/of werken boven winkels. Hierbij wordt zowel intern als extern de samenwerking gezocht en gevonden met CMU, UM en VCOC Vastgoedondernemers binnenstad en CZ, Wonen en Ruimte. Oplevering van de Omgevingsvisie Binnenstad met daarin belangrijke en direct richtinggevende ontwikkelrichtingen van het (ruimtelijk) economisch functioneren van de binnenstad naar de toekomst.

Vanuit Economie & Werkgelegenheid voor iedereen leverden we een bijdrage aan de integrale maatregelen voor ondernemers in de stad, zoals:

  • Openingstijden supermarkten
  • Feestdagen en spreiding
  • Venstertijden voor winkels
  • Maatregelen inrichting en functioneren openbare ruimte binnenstad
  • Horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren: horecaondernemers kregen voor het tweede jaar op rij met diverse sluitingen te maken, en moesten een hoop aanpassingen doorvoeren om ruimte te geven aan de anderhalvemetersamenleving. Net als in 2020 werden tijdelijke terrassen toegestaan. Leerpunten uit de evaluatie van dat seizoen werden meegenomen voor dit jaar, zoals het aanvragen van een vergunning voor een tijdelijk terras. Het jaar ervoor was er sprake van gedogen. De tarieven voor de precario en leges voor de tijdelijke terrassen zijn op 0 gezet, waardoor ondernemers dit kosteloos konden aanvragen en de extra vierkante meters niet werden belast. Nadat het voor de horeca verplicht werd bezoekers voor toegang het coronatoegangsbewijs te controleren, is dit een aantal weken ondersteund met een polsbandjessysteem. Toen de sluitingstijd werd vervroegd, bleek dit middel onvoldoende toegevoegde waarde te hebben.
  • Na 2020 was ook 2021 een zwart jaar voor de evenementenbranche . Maanden aan voorbereiding gingen verloren en veel organisatoren, locatiehouders, artiesten, standhouders en toeleveranciers hadden geen minder of zelfs geen inkomsten. De evenementen die wel mogelijk waren moest verplaatsen, verkleinen of digitaliseren. Organisatoren van evenementen die als gevolg van de coronacrisis niet (hebben) kunnen plaatsvinden, hoefden geen legeskosten te betalen.
  • Als gevolg hiervan zijn de begeleidingstrajecten ten behoeve van de verduurzaming van evenementen stilgevallen. In plaats daarvan is samen met andere overheden een aantal digitale bijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten hadden betrekking op diversiteit en inclusie, single use plastics en afvalvrije bekersystemen. Daarnaast is via een opstartsubsidie een bijdrage geleverd aan het stimuleren van onderlinge kennisdeling via de Vereniging Evenementen Utrecht.
  • Ter ondersteuning van de evenementenbranche en de daarbij culturele infrastructuur is samen met het programma cultuur ingezet op het stimuleren van culturele evenementen en activiteiten door middel van een subsidie voor de extra coronakosten. Deze regeling is verlengd naar 2022.
  • Als gevolg van de coronamaatregelen konden niet alle evenementen die een subsidie ontvingen uit het evenementenfonds, doorgaan. Als gevolg hiervan is er een onderbesteding op het evenementenfonds.

We ontwikkelden de subsidieregeling Tegemoetkoming OZB-verhoging kleine ondernemers, om door Corona getroffen ondernemers compensatie te bieden voor de verhoging van OZB niet woningen

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22