Vanuit het deelprogramma Investeringsklimaat is conform de kaders van de Regionale Economische Agenda gewerkt aan toekomstbestendige werkgelegenheid in Utrecht.
Vanuit de programmamiddelen voor het versterken van het ecosysteem voor starters en groeiers zijn meerjarige subsidies verstrekt aan incubators en Startup Utrecht. We versterkten het investeringskapitaal van de ROM Utrecht met een extra dotatie van betrokken overheden van in totaal 32 miljoen euro. Samen met de ROM Utrecht hebben we gewerkt aan versterking van ons internationale netwerk, profiel, zichtbaarheid en handelsbevordering. Onder andere op de IAA in München. Hiermee stimuleren we het innovatieklimaat en werkgelegenheid in Utrecht.
Het aantrekken van talent is een grote zorg voor veel ondernemers in Utrecht. Met kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven werkten we daarom aan de regionale Utrecht Talent Alliantie (voorheen de Human Capital Agenda) voor een gezonde arbeidsmarkt voor nu en in de toekomst. We hebben meer regionale partners aangesloten bij het International Welcome Centre Utrecht (IWCUR) en daarmee de dienstverlening voor kennis- en arbeidsmigranten versterkt. Het aantal bezoekers van het IWCUR-loket blijft groeien.
Om onze doelen te bereiken zijn we ook meer genoodzaakt externe (Rijks- en Europees) middelen aan te trekken. Hierom hebben we met regiopartners succesvol gewerkt aan verschillende proposities voor het Groeifonds. Om de lobby- en netwerkkracht hieromheen te versterken hebben we de Economic Board Utrecht opnieuw ingericht met kopstukken uit het regionale bedrijfsleven.
Corona
Via de nieuw opgezette subsidieregeling 'Stimuleren initiatieven toekomstbestendige werkgelegenheid' ondersteunden we marktpartijen en intermediairs om inwoners die willen en kunnen om te scholen naar werk in de ICT, onderwijs, gezondheid of bouw, techniek & energietransitie. Zo hebben we de volgende projecten ondersteund:
- De Utrecht Tech Community: koepelorganisatie die samen met onderwijs en bedrijfsleven projecten ontwikkelt om mensen toe te leiden naar de ICT-sector.
- Tech Grounds: kortlopende ICT-trainingen voor m.n. vrouwen en mensen met migratieachtergrond, veelal gekoppeld aan een werkgever. Sinds de start in september 2021 zijn 22 mensen aan deze training begonnen.
- Het ICT Career Centre Utrecht (ICCU): om mensen toe te leiden naar de ICT. Met 153 geïnteresseerde kandidaten zijn gesprekken gevoerd, waarvan er achttien daadwerkelijk zijn gestart.
- Beroepentuin: een beroepsgerichte training in assistent monteur elektrotechniek, assistent monteur loodgieter, assistent monteur zonnepanelen, assistent timmerman en medewerker infra, en een brede oriëntatie op techniek. 76 kandidaten zijn gestart aan het traject, waarvan achttien met een WW-uitkering, 39 met een bijstandsuitkering, veertien onderwijs en vijf overig. 32 Kandidaten zijn inmiddels geslaagd en achttien zijn uitgevallen.
- Voucherregeling 'De techniek samen de crisis door': instroom van medewerkers met een niet technische achtergrond. Kandidaten in begeleiding: 260. Kandidaten geplaatst: 69.
- We hebben partners in de zorg geholpen met het oprichten van het Regionaal Talent en Transferpunt (RTTP). Doel van het RTTP is het realiseren van een grotere instroom en behoud van medewerkers in zorg & welzijnssector.
De bovenstaande acties worden versterkt met de subsidieregelingen 'Omscholing naar toekomstbestendig werk' en 'Begeleiding bij stages en leerbanen MBO-studenten' (zie programma Onderwijs). Vanuit de nieuw opgezette aanpak Ondernemer Centraal helpen we ondernemers met schulden of die door de coronamaatregelen zijn vastgelopen, mensen die instroomden in de bijstand hebben we ondersteuning geboden bij het vinden van werk met Hallo Werk en in samenwerking met uitzendbureaus (zie programma Werk & Inkomen).