Vrijwillige inzet en mantelzorg
De inzet van vrijwilligers was in 2021 onverminderd hoog in de stad, ondanks de corona crisis. Het vasthouden van deze vrijwilligers heeft extra inspanning gevraagd van ons en onze partners, zeker gezien de vermindering van de sociale samenhang in de wijken nu minder mensen konden samenkomen.
De pilot Respijtzorg-aan-huis heeft positieve aantallen gehaald. Het aantal overbelaste mantelzorgers dat door dit nieuwe aanbod gematcht is met een professionele ondersteuner was ondanks de coronamaatregelen hoog. De pilot heeft bewezen een goede aanvulling te zijn op ons respijtzorg aanbod, waarmee meer maatwerk geboden kan worden aan mantelzorgers die dreigen overbelast te raken of dit al zijn.
Eenzaamheid
We hebben het eenzaamheidsnetwerk ‘Utrecht Omarmt’ verder verstrekt door de aanstelling van een coördinator buiten de gemeente. Daarmee is de rol van de gemeente verschoven van regisseur naar één van de partners. Door de meer dan 60 partners een intentieverklaring te laten ondertekenen is de gezamenlijke ambitie bekrachtigd om de eenzaamheid onder alle leeftijdsgroepen te signaleren, bespreekbaar te maken én te verminderen.
Taal- en digitale vaardigheid
Het digiTaalhuis Utrecht (een samenwerkingsverband van Taal Doet Meer, DigiWijs en Bibliotheek Utrecht) heeft succesvol een certificeringstraject doorlopen en in september het certificaat behaald. De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Het digiTaalhuis Utrecht scoorde hier heel hoog op. Het certificaat is vier jaar geldig.
Gezien de toegenomen vraag naar lessen digitale vaardigheden zijn we met een pilot gestart met een nieuwe vorm van cursussen op dit gebied om zoveel mogelijk aan te kunnen sluiten bij de verschillende vragen uit de stad.
Toegankelijkheid
Een belangrijke stap op het gebied van toegankelijkheid is de ondertekening van het Stadsakkoord ‘Utrecht voor iedereen toegankelijk’ door de eerste zeventien partijen op 7 oktober 2021. Zo wordt de stad nog beter toegankelijk, omdat het aanbod van de verschillende partners beter op elkaar afgestemd wordt. Andere partners zijn uitgenodigd ook het akkoord te ondertekenen.
Corona
De coronamaatregelen hadden grote gevolgen voor de uitvoering van deze taken. De locaties en andere plekken waar meedoen en ontmoeting centraal stonden werden geraakt door de maatregelen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan.