3. Borgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden

3.1 Zorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad

P3.1.1 Begeleiden, toetsen, subsidiëren, en financieren van monumenten-renovaties en – onderhoud en het borgen van cultuurhistorische waarden in de stad

  • Wij hebben bijgedragen aan diverse ruimtelijke projecten zoals de RSU, de omgevingsvisie binnenstad, verdichting Overvecht, omgevingsvisie USP, Lunettenpark, herinrichting Maliebaan, Burgemeester Norbruislaan, diverse parken en herstel historische bomenlanen.
  • Wij hebben een Erfgoednota opgesteld, als beleidsplan met kaders voor de grote opgaven in de stad en de bijdrage van erfgoed: Utrechts Erfgoed verbindt mensen en tijden.
  • Wij hebben bij 211 aanvragen omgevingsvergunning voor het wijzigen van een beschermd monument afgehandeld in de vorm van de deelafweging, waarbij wij in de meeste gevallen bouwhistorische rapporten hebben opgesteld. Wij hebben in totaal voor 260 plannen advies uitgebracht voor beschermde monumenten, beschermde stadsgezichten, energiebesparing, kleuradviezen, financieringen en subsidies.
  • Voor monumenten in gemeentelijk bezit hebben wij ook in 2021 bijgedragen met restauratie-technische kennis zoals voor de restauratie van de Domtoren,
  • De inventarisatie van de architectuur van na 1965 hebben wij voortgezet, voor de afronding in 2022.
  • Wij hebben vier subsidies voor duurzame monumenten (DuMO) verstrekt en veertien grote projecten begeleid voor het energiezuinig maken van monumenten.
  • De richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten en in de beschermde gezichten hebben wij herzien.
  • De actualisatie van de visie over religieus erfgoed hebben wij verder voorbereid voor besluitvorming in 2022 en herbestemming en aanpassing voor diverse monumentale kerkgebouwen hebben begeleid en de voorbereiding voor verbouw van het Museum Catharijneconvent
  • Wij hebben als onderdeel van de actualisering van ons erfgoedbeleid een nieuwe Archeologische Beleidskaart opgesteld. Invoering van het nieuwe instrumentarium is voorzien gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet
  • Op basis van de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg hebben wij zestien vergunningen voor proefsleuvenonderzoek en definitief onderzoek (incl. archeologische begeleiding) afgehandeld.
  • Wij hebben 22 Programma’s van Eisen en 40 Plannen van Aanpak geschreven c.q. beoordeeld ten behoeve van diverse vooronderzoeken, waarmee wij de kwaliteit van de uitvoering en verslaglegging daarvan willen borgen.
  • Wij hebben in eigen beheer twaalf archeologische begeleidingen en opgravingen en veertien noodwaarnemingen uitgevoerd. Hiervoor zijn 20 Programma’s van Eisen en Plannen van Aanpak geschreven en beoordeeld.
  • Wij hebben 106 adviesverzoeken omgevingsvergunning geadviseerd en getoetst aan de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg. Wij hebben 103 adviesverzoeken Grote Opbreekvergunning geadviseerd en getoetst aan de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg.
  • In Castellum Hoge Woerd is de inrichting voor tijdelijke exposities (‘FlexExpo’) gerealiseerd en de ArcheoHotspot (‘ArcheoLab’).
  • Wij hebben DOMunder financieel ondersteund en met inzet van een nieuwe subsidieregeling de activiteiten van Kerken Kijken Utrecht, Open Monumentendag en de Historische Vereniging Vleuten, De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn gesubsidieerd.
  • Wij hielden diverse informatiebijeenkomsten gehouden voor de inventarisatie van jong erfgoed en over energiezuinige monumenten (met Jouw Huis Slimmer).
  • De website erfgoed.utrecht.nl is verder ontwikkeld, als verhalenportaal rond erfgoedthema’s en met verwijzing naar diverse onderzoeksrapportages.
  • Wij waren betrokken bij diverse samenwerkingsverbanden van erfgoedinitiatieven die het Utrechtse erfgoed beleefbaar maken, zoals initiatieven rond Utrecht 900 jaar.
  • Wij hebben samen met andere gemeenten, de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de definitieve aanvraag voor de nominatie voor de UNESCO werelderfgoederen Limes en Nieuwe Hollandse Waterlinie voorbereid.

Corona
De coronacrisis had ook effecten voor het erfgoed, maar niet op het beleid of de uitvoering. Sluiting en het wegvallen van toeristisch bezoek zorgden voor inkomstenderving voor kasteel en park De Haar, DOMunder en andere bijzondere erfgoedlocaties. Monumentale religieuze gebouwen werden evenals in 2020 aanzienlijk minder gebruikt, diensten op locatie, verhuur en toeristisch bezoek vonden beperkt plaats. Wij hebben voor enkele essentiële voorzieningen subsidies verleend.
Daarentegen konden evenals in 2020 onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumenten wel doorgaan evenals archeologisch en bouwhistorisch onderzoek.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22