3. Borgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden

3.1 Zorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad

E3.1.1 Monumenten en cultuurhistorische waarden zijn geborgd als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad

Wij hebben voor de borging van cultuurhistorische waarden van gebouwd erfgoed, archeologie en historische structuren, waaronder de beschermde stads- en dorpsgezichten, voor het erfgoed de inwerkingtreding van de Omgevingswet voorbereid. Wij hebben daarvoor het erfgoedbeleid geactualiseerd in een nieuwe Erfgoednota die in 2021 aan de raad is aangeboden, met de bijdrage van erfgoed aan gezond stedelijk leven, (deel)omgevingsvisie en -plan en de grote stedelijke opgaven. Het erfgoed levert hierbij een bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit bij ontwikkeling op diverse schaalniveaus, ook bij verdichting, met extra aandacht voor groene en blauwe structuren.  
Als onderdeel van het nieuwe erfgoedbeleid is verder gewerkt aan speerpunten zoals de inventarisatie van de architectuur van de periode 1965 tot 2008 en de actualisering, evaluatie en uitbreiding van de visie religieus erfgoed. Besluitvorming over de inventarisatie van dit jonge erfgoed en over de visie religieus erfgoed is voorzien voor 2022. De nominatie voor werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Limes heeft in 2021 geleid tot de Unesco-status voor deze structuren. Instandhouding, waar nodig herbestemming en vooral het energiezuinig maken van de beschermde monumenten had prioriteit. De digitalisering van erfgoeddata is gestart met de middelen van de Voorjaarsnota, om de data beter toegankelijk te maken, in te zetten voor publiekrechtelijke taken zoals vergunningverlening en ook als onderdeel van de vereiste registratie in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22