De buurteams jeugd en gezin boden gezinnen die dat nodig hadden passende en tijdige ondersteuning aan. Indien nodig deden ze dit in nauwe samenwerking met andere partners in de stad:
- Buurtteams monitorden samen met partners hoe goed het lukt om tijdig hulp te bieden. Zij stemden de capaciteit van de buurtteams af op de hulpvragen in de buurt. Bijvoorbeeld door inzet van tijdelijk extra formatie, inzet van het mobiele team en in enkele gevallen voorrang bij het opvullen van vacatures.
- Ze probeerden met jongeren en gezinnen goed onderscheid te maken tussen wat een normale reactie is op nare omstandigheden, zoals corona, en wat problematisch is en reden voor zorg.
- Partners in de stad benutten steeds beter de capaciteiten van elkaar en boden elkaar inhoudelijke consultatie.
- Buurtteams en organisaties in de sociale basis versterkten hun samenwerking. Voorbeelden zijn te lezen in het programma Samenleven en Sport.
- De kernpartneraanpak hebben we uitgebreid en versterkt. Op vier scholen voor speciaal onderwijs verbeterden we de aansluiting van schoolondersteuning-kernpartneraanpak (inzet JGZ, leerplicht, Lokalis en het samenwerkingsverband passend onderwijs) en de inzet vanuit KOOS/Spoor030. Hierdoor lukte het steeds beter om ín de school integraal samen te werken, met én voor elke leerling.
- Door gezamenlijk beter, eerder en anders te kijken naar een hulpvraag voorkomen we vaker dat er jeugdhulp nodig is en zien we knelpunten beter. We voerden met samenwerkingsverbanden, Lokalis, KOOS, Spoor030, leerplicht en JGZ maandelijks een ‘met andere ogen’ gesprek. We bespraken aan de hand van complexe casuïstiek waar nieuwe kansen liggen en/of het beter kan. Een resultaat hiervan is de afspraak om de thuiszittersaanpak te intensiveren en in te zetten op ‘de beweging naar 0’ vrijstellingen.
- Afgelopen jaar werkte het buurtteam MBO op alle locaties van het ROC MN en MBO Utrecht. We bespraken met regiogemeenten de regionale samenwerking tussen de mbo-instellingen en de jeugdhulp (zie hiervoor de voortgangsrapportage ‘mbo uitvoeringsplan Sterk Utrechts mbo’ bij de raadsbrief met dit onderwerp, in Q1).
- Het MBO-team ging actief klassen langs, zag daardoor vragen eerder en kon sneller en preventiever werken en de school ondersteunen bij het in beeld houden van ‘zorgleerlingen’. Het V(S)O-team hield meer en eerder gesprekken met docenten, leerlingen en ouders over het voorkomen van uitval. Hierdoor was langdurige begeleiding door het buurtteam vaak niet nodig en bleken ook andere oplossingen helpend.
- Op verschillende manieren ontwikkelden we nauwere samenwerking tussen huisartsen en buurtteams jeugd en gezin. Vragen die bij de één op tafel komen, hangen namelijk heel vaak samen met vragen die bij de ander worden gesteld. Een voorbeeld van deze samenwerking is te zien in Overvecht waar we in een wijkbreed overleg van huisartsen, buurtteam, jeugdgezondheidszorg en Spoor030 complexe problematiek bespreken (zie raadsbrief voor meer voorbeelden).
- Met inzet van 6 extra fte bij de buurtteams jeugd en gezin werkten we samen met de huisartsenorganisatie en de verschillende praktijken toe naar ondersteuning in steeds meer praktijken.
- De buurtteams maakten de gezinsplannen steeds vaker samen met andere partners. Dit zorgt ervoor dat gezinnen een plan krijgen op basis van meerdere expertises. Door procesevaluaties leerden we van casuïstiek hoe we gezinnen beter kunnen helpen.
- Samen met collega’s van Werk en Inkomen en U-Centraal werkten de gezinswerkers aan de verbetering van de toegang tot schuldhulpverlening. Vroegsignalering van schulden is uitgevoerd.
- De pilots en procesafspraken rondom het helpen van inwoners zonder werk of dagbesteding kregen een vervolg in betere en meer samenwerking in de praktijk.
- Het buurtteam is aangesloten bij de Werkwinkel en gezinswerkers bleven zich inzetten voor o.a. de ondersteuning van jonge moeders binnen het programma Samen voor Overvecht.
Meer info over de inzet van de buurtteams: zie de overige prestatiedoelstellingen.
We zien dat meer jeugdhulp niet altijd de oplossing is en maatschappelijke factoren een sterke rol kunnen spelen in de vraag naar jeugdhulp. Daarom verkenden we met partners wat er nodig is om een actieve dialoog te voeren over wat er nodig is om de prestatiedruk te verminderen, kinderen zichzelf kunnen zijn en kinderen en ouders zich weerbaar en mentaal gezond voelen? De acties die hierop onder andere liepen zijn:
- We namen actief deel aan de landelijke hervormingsagenda jeugd. We willen dat er landelijk ook meer nadruk is op floreren en versterken van het dagelijks leven en minder op presteren en medicaliseren.
- In de Health Hub Utrecht richtten partners een nieuwe coalitie ‘mentale weerbaarheid jongeren’ op om ook in dit regionale netwerk samen te werken aan dit vraagstuk.
- In het project De Krijtclub startte een ontwerpteam met ouders, kinderen en professionals in Rivieren-/Dichterswijk een ontwerpproces om te onderzoeken, leren en testen wat er nodig is om kinderen een eerlijke start te bieden, ondanks de effecten van de prestatiemaatschappij.
We startten met een expertgroep om vanuit verschillende invalshoeken te leren en door te ontwikkelen op onder andere de versterking van het dagelijks leven, het verminderen van prestatiedruk, versterken van het dagelijks leven en als kind uniek te mogen zijn (minder problematiseren).
Corona
Informatie over de impact van corona: zie de algemene programmadoelstelling en de stelselindicatoren.