In 2021 is de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU) door de raad vastgesteld. De RSU is een van de koersdocumenten in de Omgevingsvisie. In de RSU staat hoe we de ontwikkeling van de stad gebruiken om gezond stedelijk leven voor iedereen te versterken. We willen de verstedelijking van Utrecht in balans houden met de kwaliteit en leefbaarheid voor inwoners en bezoekers. Om gezond stedelijk leven tot stand te brengen is een kwalitatief goede openbare ruimte hierbij van groot belang. Met voldoende groen, ontmoetingsmogelijkheden en mogelijkheden tot bewegen. We willen het inclusieve karakter van de stad behouden, gemengd en betaalbaar wonen, gemengde wijken en voldoende, diverse en hoogwaardige voorzieningen die aansluiten op de behoefte van de (toekomstige) bewoners en gebruikers.
In het Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR) en de Peilstok als onderdeel van de tweede bestuursrapportage geven we prognoses en resultaten voor het aantal in aanbouw genomen woningen en de verschillende segmenten. In 2021 zijn ruim 3.000 woningen opgeleverd (door middel van nieuwbouw en verbouw). Daarnaast zijn 2.900 woningen in aanbouw genomen waarvan ruim de helft in het betaalbare segment (huur en koop).
De ontwikkeling van de stad doen we niet alleen. Daarvoor werken we samen met bewoners, initiatiefnemers, buurgemeenten, provincie, Rijk en andere partners. Samen met de regiogemeenten is in 2021 het Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) opgesteld. Daarnaast hebben we de regionale Woondeal met het Rijk uitgewerkt. In een samenwerking door 33 gemeenten in de provincie is een Utrechts Aanbod gemaakt als input op weg naar het nieuwe kabinet.
Met Rijk, provincie en regio hebben we binnen het programma Uned de ruimtelijke visie ‘Utrecht nabij’ uitgewerkt in gezamenlijke gebiedsstudies en een MIRT-verkenning. Hiermee maken we toekomstige gezamenlijke investeringen mogelijk.
Samen met vastgoedmarktpartijen hebben we het overleg in het Development Network Utrecht (DNU) voortgezet en afspraken uit het Stadsakkoord Wonen over onder meer betaalbaarheid, doorstroming en woningbouwproductie uitgevoerd. De DNU-leden hebben ook onze lobby richting kabinetsformatie en groeifondsaanvraag actief gesteund.