1. Jeugd: Kinderen in de stad groeien gezond en veilig op en kunnen zich daarbij maximaal ontwikkelen en ontplooien

1.3 Daar waar het gezond en veilig opgroeien van kinderen bedreigd wordt, Borgen we met passende (preventieve) jeugdbescherming de veiligheid van jeugd

P1.3.1 Uitvoering van passende (preventieve) jeugdbescherming om de veiligheid van kinderen te borgen

In de proeftuin kind- en gezinsbescherming investeren we in het fundamenteel anders samenwerken in de jeugdbeschermingsketen. We werken nu in één team, vereenvoudigen, ontdubbelen en zetten tijdiger passende hulp en ondersteuning in. We werken samen met gezinsleden, belangrijke mensen in de omgeving, sociale basis, buurtteams en zorgpartners voor jeugd èn volwassenen. Buurtteams, KOOS, Spoor030, Yeph en SVMN hebben de doorbraakaanpak vastgehouden voor die situaties waarin kinderen en gezinnen met een rechterlijke maatregel niet tijdig passende hulp kregen. Met subsidieregelingen stimuleerden de jeugdhulpregio’s in Utrecht en Flevoland met landelijke middelen diverse nieuwe initiatieven, zoals gezinsgerichte kleinschalige verblijfsvormen. De inspecties volgen dit actief.  

Op 1 juli 2021 heeft SVMN het Koersprogramma gelanceerd. De belangrijkste doelstelling: de jeugdige en het gezin meer centraal stellen in zowel het dagelijks werk als in het functioneren van de organisatie en werkwijze (zie Raadsbrief Update ontwikkelingen jeugdbescherming en passende zorg voor de meest kwetsbare kinderen Utrecht ). Punt van aandacht bleef de samenstelling van de cliëntenraad van SVMN. Deze is sinds 2019 behoorlijk kleiner geworden. Het is de cliëntenraad gelukt enkele nieuwe leden te vinden, maar inspanning hierop blijft nodig.

De arbeidsmarktproblematiek had voor SVMN een nog prominentere invloed op de dienstverlening dan voorgaande jaren. We stelden middelen beschikbaar om ruimte te creëren voor professionals om te leren en ontwikkelen en voor het verlagen van de werkdruk. Zie daarnaast prestatiedoelstelling 1.2.1. over de arbeidsmarkt.

In het najaar ontwikkelden Utrechtse partners een Utrechtse ondersteuningsaanpak voor uithuisplaatsingen bij gezinnen die zijn gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire. In Utrecht zijn de actuele aantallen van kinderen waarbij dit speelt -voor zover we weten- eind 2020 minder dan tien. Meer informatie: Raadsbrief uithuisplaatsingen toeslagaffaire kinderopvang Utrecht ).

Corona
Het was lastiger in contact te komen met cliënten en het ziekteverzuim was hoog. De dienstverlening van SVMN bleef op peil met bijvoorbeeld externe inhuur. Veilig Thuis ging door met huisbezoeken als dat nodig was. In de cijfers van SVMN is niet terug te zien dat de lockdowns leidden tot meer interventies bij huiselijk geweld: het aantal interventies bij Veilig Thuis en de politie liep in 2021 terug.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22