In september is de proeftuin kind- en gezinsbescherming in Overvecht gestart (zie Raadsbrief Update ontwikkelingen jeugdbescherming en passende zorg voor de meest kwetsbare kinderen Utrecht). Hierin werkt het buurtteam intensief samen met Veilig Thuis, SAVE (samen Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) en de Raad voor de Kinderbescherming. Dit Utrechtse initiatief is ondersteund door het Rijk in het programma Zorg voor de Jeugd. De ervaringen van deze pilot lagen mede aan de basis van het landelijke toekomstscenario kind- en jeugdbescherming (zie publicatie en Kamerbrief). Utrecht maakt deel uit van de groep gemeenten die de vervolgaanpak verder ontwikkelen.
De intensieve samenwerking tussen genoemde partijen heeft nu al geresulteerd in de vorming van één team waarin verschillende expertises, taken, rollen en bevoegdheden ingezet kunnen worden in een groter werkgebied, met een breder takenpakket en met nieuwe ontwikkelopgaven (zoals versterken van de rechtsbescherming en de samenwerking met de volwassen GGZ). De looptijd van de proeftuin is nog te kort om nu te kunnen zeggen wat we hiermee hebben gerealiseerd voor kinderen en gezinnen.
In Utrecht stonden eind 2021 geen kinderen op de doorbraaklijst. Begin november 2021 startte Utrecht met de bovenregionale coördinatie van de doorbraakaanpak van regio Utrecht- Flevoland. We willen de dalende trend van het aantal kinderen op de doorbraaklijst doorzetten en bovenregionaal van elkaar leren over het oplossen van complexe casuïstiek (zie ook Raadsbrief Update ontwikkelingen jeugdbescherming en passende zorg voor de meest kwetsbare kinderen Utrecht en SV 2021 nr. 171 Utrechtse kwetsbare kinderen nog steeds onvoldoende beschermd (met antwoord) ).
In vergelijking met andere plaatsen in Nederland is in Utrecht, over de afgelopen vijf jaar, sprake van een sterkere afname van het aantal kinderbeschermingsmaatregelen.