2. Wmo: In Utrecht kan iedereen meedoen en als inwoners het niet zelfstandig kunnen krijgen zij daarbij de zorg en ondersteuning dichtbij en op maat

2.3 Inwoners in de regio Utrecht die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, krijgen (24-uurs)begeleiding, thuis of in een woonvoorziening. De begeleiding is gericht op herstel en activering

P2.3.1 Een passend aanbod van 24-uurs begeleiding, indien nodig in een woonvoorziening, voor alle inwoners van Utrecht en regiogemeenten

Daklozenopvang
Sinds 2021 wordt het multidisciplinaire Stadsteam Back Up (voor jongvolwassenen en volwassenen) uitgevoerd door Buurtteamorganisatie Sociaal. In 2021 is de verbouwing van de NoiZ aan de Keulsekade afgerond waardoor er 30 eenpersoonskamers zijn gekomen en vijftien plekken op drie slaapzalen. Alle algemene opvangvoorzieningen in Utrecht zijn daarmee 24-uurs opvang. Overdag wordt er activering en begeleiding geboden.

Living Lab biedt inwoners die dakloos zijn, of dreigen te worden, direct toegang tot een stabiele woonplek. Concreet is met Living Lab het volgende gerealiseerd:

  • 127 woningen gerealiseerd (doelstelling 200 woningen)
  • een pilot-aanpak in de regio waarbij we 30 mensen in een kwetsbare woonpositie ondersteunen om te voorkomen dat zij aanspraak moeten maken op de Maatschappelijke Opvang in Utrecht
  • communicatiestrategie ontwikkeld om alle kennis en ervaringen op de juiste wijze met elkaar te delen

In opdracht van gemeente en zorgpartijen loopt er een vijf jarig onderzoek van de UVA waarin de Utrechtse aanpak (het 10-punten-plan) wordt onderzocht en aangescherpt.

Beschermd Wonen
In 2021 is met de regio gewerkt het concept Regioplan MO/BW U16 met (financiële) samenwerkingsafspraken. Het Regioplan zal in 2022 aan de raad worden aangeboden. Daarnaast hebben U16 gemeenten voorzieningen opgebouwd die nodig zijn om te kunnen werken aan herstel, zoals de uitbreiding van de herstelacademie in de regio. Via interviews met cliënten hebben we actief cliëntervaringen opgehaald met Beschermd Thuis en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

Het Plan van Aanpak huisvesting kwetsbare doelgroepen is verder geïmplementeerd. Binnen de extreme krapte van de huidige woningmarkt, is zoveel mogelijk woonruimte gecreëerd voor kwetsbare doelgroepen. Aanvullend hierop is er een Taskforce opgericht om tijdelijk extra woonruimte toe te voegen. Er is een instrument ontwikkeld voor wachtlijstbeheer, zodat we nog beter zicht hebben op de beschikbare zorg en met zorgaanbieders kunnen sturen op ontwikkeling in het zorgaanbod.

Met betrekking tot de openstelling Wlz voor cliënten Beschermd Wonen hebben we in 2021 verschillende themabijeenkomsten georganiseerd voor onze zorgaanbieders, het Zorgkantoor en het CIZ om eventuele knelpunten tijdig te signaleren. De financiële verschuiving die gepaard is gegaan met de openstelling hebben we nauwlettend gevolgd in 2021, de inschatting vooraf was echter redelijk goed waardoor we al voldoende geanticipeerd hadden op het lagere budget in 2021.

Zorg en Veiligheid
Samen met veiligheids- en zorgpartners zijn de kosten en baten van het realiseren van prikkelarme woonplekken met passende begeleiding in kaart gebracht. De raad heeft op basis hiervan unaniem ingestemd met de pilot en structurele aanpak van prikkelarme opvang.

In 2021 zijn we de pilot gestart waarbij de triage van mensen die aanmerking komen voor de aanpak ketenveldnorm door het Zorg- en Veiligheidshuis wordt gedaan.  

De Utrechtse keuzes in de pilot Wet verplichte GGZ (Wvggz) met onder andere het Openbaar Ministerie en de GGZ zijn geëvalueerd. De raad is hier middels de raadsbrief “Einde pilot Utrechtse keuzes Wvggz en vervolg ” over geïnformeerd. De werkwijze voor de uitvoering van deze wet is nu regulier geworden. 

Opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties
Als deskundigheidsbevordering voor professionals in de stad zijn er regiobreed veertien trainingen en vijf webinars georganiseerd vanuit het project Werken aan Veiligheid Utrecht. 226 professionals hebben deelgenomen aan de webinars en trainingen waarvan 26 uit Utrecht stad. De buurtteams Jeugd & Gezin hebben gekozen voor de training ‘samen zicht op veiligheid’ en bij de buurtteams Sociaal gaan ze aan de slag met gespreksvaardigheden. Om bespreekbaarheid van huiselijk geweld te vergroten heeft Utrecht meegedaan aan de campagne ‘WIJ… Doorbreken de cirkel van geweld’.

Daarnaast hebben wij ook:

  • nieuwe huisvesting van Moviera gerealiseerd. De officiële opening van het pand is eind maart 2022.
  • Input van buurtteam Sociaal op de pilot Zicht op Sociale Veiligheid (Movisie) is meegegeven aan de onderzoekers die het signaleringsinstrument verder ontwikkelen.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22