1. Moderne en toekomstbestendige huisvesting van scholen

1.1 Voldoende passende en duurzame huisvesting voor de Utrechtse scholen

P1.1.1 Voldoende en optimaal gespreide huisvesting van scholen

Basisscholen
Bij de realisatie van deze bouwprojecten wordt altijd gekeken naar voldoende omvang en spreiding.
Daarom wordt binnen het programma onderwijs in iedere nieuwbouwwijk met voldoende omvang een nieuwe basisschool gerealiseerd.

Middelbare scholen
Voor het middelbaar onderwijs hebben we in 2021 de huisvestingsafspraken voortgezet onderwijs herijkt en opnieuw vastgesteld. Met deze afspraken is het mogelijk om een lange termijn planning te maken om de groei van het aantal leerlingen op te vangen. De afspraken dragen ook bij aan de haalbaarheid van de plannen per school.

Uitvoering MPOHV
Bij de uitvoering van het Meerjarenperspectief onderwijshuisvesting hadden we in 2021 een aantal vraagstukken waar we tegenaan liepen:

  • De bouw van de Internationale School is uitgesteld, omdat de uitkomst van de aanbesteding veel hoger was dan het bedrag dat de gemeente voor dit project heeft gereserveerd.
  • Het schoolbestuur van X11 heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de tijdelijke huisvesting en er is nog geen overeenstemming over welke locatie als tijdelijke huisvesting gebruikt kan worden.
  • De werkzaamheden voor de vervangende nieuwbouw Bonifatius College zijn gestart, maar de locatie van de gymnastieklokalen moet opnieuw worden bepaald.

Corona
De corona epidemie heeft invloed op de planning van diverse bouwprojecten. De bouwprijzen stijgen de laatste tijd snel, vanwege materiaaltekorten en verstoringen van productieprocessen door het coronavirus. Veel aanbestedingen zijn hoger uitgevallen dan verwacht. Ook de ambities in de stad maken schoolgebouwen duurder. De normbedragen sluiten niet meer aan bij de werkelijke kosten waardoor er overschrijdingen zijn op projecten.

P1.1.2 Mens- en milieubewust bouwen aan de huisvesting van scholen die bijdraagt aan gezonder stedelijk leven

Duurzame gebouwen
Per bouwproject voert de gemeente overleg met het schoolbestuur welke ambities haalbaar zijn met een
bijdrage van de gemeente en het schoolbestuur. In de praktijk merken we dat in de meeste gevallen het
niveau ENG (energieneutraal gebouw) bereikt kan worden.

Binnenklimaat
In 2021 is gewerkt aan het plan van aanpak om (versneld) verbetering aan te brengen in het binnenklimaat van de onderwijsgebouwen. We hebben hierover geïnformeerd in de Raadsbrief Stand van zaken binnenklimaat schoolgebouwen van september 2021 .

Schoolpleinen
We ondersteunen schoolbesturen die hun schoolplein klimaatadaptief willen maken. Op basis van de nieuwe ‘Nadere regel speelplaatsen bij scholen’ hebben we de aanvragen voor tien schoolpleinen kunnen goedkeuren. Deze nadere regel is in 2021 vereenvoudigd.

Corona
Het coronavirus heeft de aandacht voor een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen vergroot. De gemeente volgt de adviezen en richtlijnen van het RIVM voor een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen.

P1.1.3 Beheren en exploiteren van de huisvesting van scholen naar tevredenheid van de scholen en andere eindgebruikers

Stadsbreed bestuurlijk overleg
Met ingang van afgelopen jaar organiseert de gemeente twee keer per jaar met alle Utrechtse schoolbesturen een stadsbreed bestuurlijk overleg. In dit overleg komen de ontwikkelingen in de onderwijshuisvesting aan bod. Dit gesprek is bedoeld om samen te leren, om verder te ontwikkelen en afspraken te maken. Ook de gebiedsgerichte aanpak is onderdeel van deze bestuurlijke gesprekken.

Gedeelde data als uitgangspunt
De gemeente en de schoolbesturen beschikken niet altijd over dezelfde data over schoolgebouwen. Een
gedeelde administratie, waarbij alle partners dezelfde informatie tot hun beschikking hebben, draagt bij aan het verbeteren van de samenwerking. We werkten in 2021 daarom aan vernieuwing van het
informatiesysteem (het Onderwijsloket ), waartoe ook de schoolbesturen toegang krijgen.

Voorschoolse educatie
Eén van de veranderingen binnen de voorschool betreft de huisvesting. Er moesten voor alle locaties marktconforme huurovereenkomsten worden gesloten tussen de verhuurder (gemeente of schoolbestuur) en de huurder (VE-aanbieder) voor de periode 2021-2024. De aanbieders van voorschoolse educatie ontvangen een subsidie voor de huisvesting van voorschoolse educatie.

Nadere regel
De wijziging van de ‘Nadere regel vergoedingen voor schoolgebouwen’ is vastgesteld, waarmee de normbedragen worden geïndexeerd, hoewel de indexering voor bouwkosten 0% is.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor dit onderdeel van de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22