In 2021 zijn 19 projecten opgeleverd en er zijn 20 nieuwe projecten gestart. Twee projecten worden later opgeleverd vanwege een langer durend vooronderzoek en kwesties over de bouwkosten. Er zijn meer projecten gestart dan verwacht door een stijging van het aantal aanvragen voor tijdelijke huisvesting. Dit is een gevolg van de groei van de stad.
E1.1.1 Een passende school, nabij huis
E1.1.2 Gezond en veilig naar school
De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in een gezond binnenklimaat in de Utrechtse schoolgebouwen. Ook in 2021 was het binnenklimaat in scholen een belangrijk onderwerp, mede vanwege de corona epidemie. Vrijwel alle schoolgebouwen zijn inmiddels aangepakt.
De overgebleven gebouwen met de grootste problemen zijn met tijdelijke aanpassingen opgelost. Voor definitieve oplossingen volgen we het MPOHV.
E1.1.3 Efficiënte samenwerking tussen gemeente, scholen en andere eindgebruikers
De nieuwe Verordening huisvesting scholen is in 2021 vastgesteld. De huisvestingsaanvragen voor 2022 zijn in 2021 beoordeeld aan de hand van de nieuwe verordening. We hebben meer aanvragen dan ooit kunnen goedkeuren en dit is het gevolg van meer maatwerk en een betere samenwerking. Andere effecten zijn:
- Vijftien aanvragen voor vergroening van schoolpleinen
- Toekennen van een vijftal voorzieningen voor voorschoolse educatie en Utrechtse Kindcentra (UK’s), op basis van het Uitvoeringsplan Utrechtse Kindcentra. Dit uitvoeringsplan hebben we in 2021 samen met de schoolbesturen en de kinderopvangpartners opgesteld.
Zie: Raadsbrief Stand van zaken huisvesting scholen Utrecht - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)
E1.1.4 Duurzame schoolgebouwen
Ook in het afgelopen jaar werkten we aan het verduurzamen van het onderwijsvastgoed. Nieuwe schoolgebouwen en schoolgebouwen die gerenoveerd worden hebben bijvoorbeeld geen aardgasaansluiting meer en steeds meer daken worden ingezet voor energieopwekking ten behoeve van de school.