2. Elke Utrechter die daar recht op heeft ontvangt een bijstandsuitkering

2.2 Utrechters die financieel niet in staat zijn om te participeren worden ondersteund

E2.2.1 Utrechters kunnen ondanks een laag inkomen en / of financiële problemen meedoen in de maatschappij

Voor de Utrechters die niet kunnen rondkomen en meedoen zijn er diverse armoederegelingen beschikbaar. Inwoners met een laag inkomen kunnen een beroep doen op bijzondere bijstand en komen bij langdurige armoede in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van de U-pas en de U-polis. Zo zorgen we ervoor dat inwoners blijven meedoen en zich kunnen verzekeren.
Helaas is te zien dat de toenemende inflatie en de stijgende lasten in het laatste kwartaal van 2021 invloed hebben op hoe goed inwoners kunnen rondkomen en meedoen. Een van de oorzaken is dat de energieprijzen hard zijn gestegen, vooral financieel kwetsbare inwoners merken dit direct. Daarom is er een tijdelijke regeling opgezet om de sterk gestegen energierekening via de bijzondere bijstand te compenseren, in afwachting van compensatie vanuit het Rijk. Daarnaast blijven we via lobby richting het Rijk aandacht vragen om met een oplossing te komen voor de toenemende inkomensproblematiek.

Schuldenproblematiek stabiel
In tegenstelling tot de verwachting van planbureaus, economen en andere experts is de schuldenproblematiek sinds Corona niet toegenomen, maar eerder licht afgenomen. Wel zien we dat specifieke groepen vaker risico op problematische schulden lopen: zelfstandigen en jongeren. We zien ook dat de effecten van de actieagenda Utrechters Schuldenvrij zichtbaar worden. Uit de daling van de gemiddelde schuldenlast bij de start van een regeling valt op te maken dat we er steeds eerder bij zijn. Het aantal schuldregelingen is ook fors toegenomen, wat duidt op meer schuldenvrijheid. Het aantal schuldenbewinden en de uitgaven aan beschermingsbewind namen ook af, mede door kortere schuldregelingen en het vaker benutten van andere passende hulp op maat. Een uitgebreidere toelichting op deze ontwikkelingen vindt u in de derde voortgangsrapportage van de actieagenda Utrechters Schuldenvrij (Link volgt, publicatie in februari ‘22).

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22