Onderstaande gebeurtenissen zijn begonnen na balansdatum, maar voor de afronding van deze jaarrekening en de behandeling van de jaarstukken in het college en de gemeenteraad. Dit is de reden om in deze paragraaf melding te maken van de gebeurtenissen en de onzekerheden die dit voor de inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners van Utrecht en de gemeente met zich mee zal kan brengen.
Oorlog Oekraïne
De recente inval van Rusland in Oekraïne heeft geleid tot een oorlog met veel menselijk leed. De vrede en veiligheid in Europa zijn geschonden. Dit heeft inmiddels al grote gevolgen. In Europa is een grote vluchtelingenstroom opgang gekomen en op de wereldmarkt stijgen de prijzen van (bouw)materialen en energie. Het verdere verloop van de oorlog en de daaruit voortvloeiende ontwikkelingen zijn onzeker.
Wat dit betekent voor zowel onze inwoners, bedrijven, de maatschappelijke instellingen in onze stad en voor de gemeente is op dit moment nog onbekend. Wel is de verwachting dat de komende periode deze impact steeds meer zichtbaar zal worden. Denk hierbij aan het opvangen van vluchtelingen ook in onze stad, de gevolgen voor relaties of contracten met Russische bedrijven en zorgen vanuit de samenleving. De economische destabilisatie kan gevolgen hebben voor onze inwoners. Stijgende energieprijzen en inflatie raken inwoners in hun portemonnee. Dit kan leiden tot een grotere groep inwoners die in de financiële problemen komt en een beroep moeten doen op armoederegelingen. Ook zien bedrijven en instellingen komt, net als de gemeente, de prijzen stijgen, die niet altijd gecompenseerd (kunnen) worden door hogere inkomsten. Ook de beschikbaarheid van grondstoffen en (bouw)materialen raakt bedrijven in de bedrijfsvoering en brengt onzekerheid met zich mee.
Utrecht heeft als doel 800 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen op verschillende locaties in de stad. De opvang bestaat niet alleen uit het verzorgen van een locatie om te verblijven, maar ook het zorgen voor leefgeld, dagbesteding en onderwijs. Dit vraagt veel inzet, zowel ambtelijke capaciteit, inzet van maatschappelijke instellingen en vrijwilligers. Het Rijk heeft aangegeven om de kosten daarvan reëel te compenseren, net als bij de kosten van de coronacrisis.
Mogelijk effect op inkomsten vanuit het rijk
Er kan op korte termijn sprake zijn van een financiële impact op de gemeente door lagere uitkeringen van het rijk. Bijvoorbeeld door aanpassingen in de rijksbegroting en middelen en de afspraken die gemaakt zijn over de koppeling tussen de uitgaven van het rijk en de doorwerking daarvan in de hoogte van de uitkeringen uit het gemeentefonds (de zogenaamde trap-op-trap-af systematiek). Met deze onzekerheden kon in het gemeentelijk risicoprofiel nog geen rekening worden gehouden, omdat de gebeurtenissen van zo recente datum zijn en zo ongewis zijn
Net als bij de coronacrisis zullen de gevolgen voor onze gemeente gevolgd worden gemonitord en wordt, als daartoe aanleiding is, de raad hierover geïnformeerd worden.
Rachmaninoffplantsoen (Parkeerplaats Welgelegen)
In januari 2022 is er aangifte gedaan tegen de gemeente Utrecht in verband met mogelijke strafbare feiten bij de grondverkopen aan het Rachmaninoffplantsoen in 2018 (parkeerplaats Plan Weltevreden). Ook is er op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) een verzoek gedaan over “documenten die betrekking hebben op de mogelijke ontwikkelingen van een appartementencomplex in het Rachmaninoffplantsoen”.
Tot op heden hebben wij geen reden om aan te nemen dat er onregelmatigheden zijn maar beseffen wij dat dit een complex dossier is waar veel discussie over is. Daarom is het nu van belang dat een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd, waarbij een compleet feitenrelaas en duiding hiervan op tafel komt van het gemeentelijk handelen in het dossier Rachmaninoffplantsoen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 april 2022 besloten dit onderzoek te laten uitvoeren door KPMG. Wij borgen daarbij dat ook onze accountant Deloitte betrokken wordt bij dit onderzoek. Hierover bent u via de raadsbrief ) van 21 april 2022 geïnformeerd. Op dit moment is het onzeker of en wat de (financiële) uitkomsten zullen zijn.