1. In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

1.1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

In de wijk, stad en internationaal

  • Gezonde Wijk: In 2021 hebben we onze investering in de wijknetwerken voortgezet en is de intensieve samenwerking met het Sleutelpersonennetwerk verder versterkt en uitgebreid. Door de inzet van ‘Van wijkdata naar wijkdoen’ gaven we in de wijken sturing aan het werken aan gezondheid vanuit een gezamenlijke visie. Rond actuele gezondheidsvragen in de wijk hebben we bijgedragen met data en kennisgestuurd werken, zoals het Wijkcollege over het leren omgaan met Long Covid en versterkten we het multidisciplinair leren met een bijdrage aan de zeer breed bezochte Leergang 'Werken in een achterstandswijk'. In Leidsche Rijn bouwden we met partners en bewoners samen aan een integrale aanpak ‘Welkom in de Wijk’ om onder andere eenzaamheid te voorkomen.
  • Stad: Het Gezondheidspact is een netwerk van partijen en inwoners die gezamenlijk werken aan de gezondheid van de Utrechter. Ondanks de beperkingen van corona groeide het netwerk met acht nieuwe ambassadeurs en zijn verschillende samenwerkingen en initiatieven ontstaan. Bekijk diverse filmpjes waarin ambassadeurs vertellen over wat het Gezondheidspact voor hen betekent.
  • Regionaal: In regionaal verband werken we samen in de Health Hub Utrecht . Dit innovatie-ecosysteem is in het afgelopen jaar verder uitgebreid. Het netwerk heeft in september 2021 haar samenwerking bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst.
  • Internationaal werken we samen in het WHO European Healthy Cities Network, waar Utrecht sinds 2016 lid van is. Mede vanuit deze samenwerking is de speciale uitgave Gezondheidsverschillen en kansengelijkheid in 2021 opgeleverd, gebaseerd op WHO analysemethoden en modellen. Tot slot zijn enkele Europese onderzoeksvoorstellen binnen het Horizon Europe programma ingediend, waarover in 2022 besluitvorming plaatsvindt.

Bijdrage GGDrU

Ook in 2021 stond de coronabestrijding centraal in de activiteiten van GGD regio Utrecht (GGDrU) - testen, bron- en contactonderzoek en vaccineren. De gemeente en partners in de wijk hebben waar mogelijk actief gefaciliteerd bij het ontwikkelen van zowel XL-locaties voor testen en vaccineren als de infrastructuur voor fijnmazig testen en vaccineren in de wijk. Ook is samengewerkt bij het versterken van de voorlichting en campagnes gericht op specifieke doelgroepen of wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Sinds het begin van de pandemie zijn in de regio Utrecht iets meer dan 250.000 personen positief getest. In 2021 heeft GGDrU in de regio 2 miljoen vaccinaties gezet, waarvan 370.000 boosters.

Daarnaast zijn de GGDrU en de gemeente verschillende keren in gesprek geweest met het ministerie van VWS om de ASG-regeling, voor seksuele gezondheidszorg, goed uit te kunnen voeren. Hierin stond de noodzaak van meer middelen centraal om in de toekomst juist de moeilijk bereikbare groepen de benodigde zorg te kunnen bieden.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22