1. In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

1.1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

Wat hebben we bereikt?

In 2021 hebben we op onze drie opgaven het volgende bereikt:

  1. Het realiseren van gezondheidswinst voor iedereen

In 2021 zijn resultaten gerealiseerd op alle vijf de onderliggende oorzaken van gezondheid waar het programma Volksgezondheid zich op richt. Op het gebied van leefstijl zijn alle kinderboerderijen, speelweides, musea, gemeentelijke kantoorpanden en het Utrecht Science Park rookvrij. En aan zes organisaties is subsidie verleend om Utrechters te helpen bij een gezonde leefstijl. Voor zorg- en hulpverlening zijn bijna alle kinderen gezien door de Jeugdgezondheidszorg. Aandacht voor mentale gezondheid en stress staat meer op de agenda dan in 2020 met onder andere de start van het maatschappelijk debat over prestatiedruk bij kinderen en het normaliseren van opvoed- en opgroeivragen. Dit heeft ertoe geleid dat de urgentie op dit vraagstuk breed erkend wordt in de stad. Als eerste gemeente van Nederland zijn we gestart met een houtstookcampagne met subsidie om sterk vervuilende kachels en rookkanalen te verwijderen, waarmee is gewerkt aan een gezondere leefomgeving. En op het gebied van de sociale leefomgeving zijn dertien opvoedwebinars voor ouders georganiseerd waarmee ruim 2670 ouders zijn bereikt.

  1. Het verkleinen van gezondheidsverschillen

In 2021 zijn resultaten gerealiseerd voor verschillende groepen Utrechters die een gezondheidsachterstand hebben. In het Speciaal Onderwijs zijn vier leefstijlaanbieders gestart met een specifiek aanbod om gezond gewicht bij deze kinderen te stimuleren. Voor kwetsbare gezinnen zijn extra online ouderschapscursussen beschikbaar gesteld waaraan 473 stellen hebben deelgenomen en met het programma Nu niet Zwanger hebben 45 cliënten een vrijwillige en bewuste keuze gemaakt over uitstel kinderwens en passende anticonceptie . 2000 Lichtjes zijn uitgedeeld aan jongvolwassenen die het mentaal moeilijk hadden en 70 eerstelijnsprofessionals hebben aan vijf webinars deelgenomen om geldzorgen bespreekbaar te maken. Positieve ontwikkeling is dat extra inzet is gelukt voor de groepen inwoners met een gezondheidsachterstand op basis van leeftijd en wijk. Het bereiken van Utrechters met een gezondheidsachterstand op basis van opleidingsniveau, kunnen rondkomen en migratieachtergrond is moeilijker.

  1. Het vergroten van gezondheidskennis

In 2021 zijn de resultaten van zes verschillende onderzoeken gepubliceerd en zijn er twee speciale VMU-uitgaves uitgebracht. Waaronder de eerste gezondheidsmonitor onder jongvolwassenen en de VMU special over gezondheidsverschillen en kansengelijkheid . De uitkomsten van deze special zijn in een bijeenkomst gepresenteerd aan 100 professionals in de stad.

Corona

In 2021 hebben we ons wendbaar opgesteld om de gezondheid van onze Utrechters zo goed mogelijk te beschermen en te bewaken in coronatijd. We zijn trots op de extra inspanningen waarmee we de negatieve invloed van corona zo goed als mogelijk hebben beperkt. We zien dat met name de wijkgerichte, en soms zelfs buurtgerichte, aanpak werkt. Denk hierbij aan toegankelijke corona informatie, testlocaties in de wijk, fijnmazig vaccineren in de wijk en sleutelpersonen in de wijk.  
Deze extra inspanningen van ons en onze partners zijn ten koste gegaan van voorgenomen werkzaamheden. Zo is bijvoorbeeld de pilot ‘Kernpartneraanpak Primair Onderwijs’ niet gestart. Ook is het ‘healthy urban office netwerk’ onder werkgevers niet verder uitgebouwd. Ook kon de scholing voor het bespreekbaar maken van geldzorgen in de jeugdgezondheidszorg niet doorgaan. Het Gezonde Ideeënfestival is geannuleerd.

Aan de andere kant hebben we in 2021 ook extra werk gerealiseerd, waaronder:

  • het continueren van de noodlocatie voor dakloze mensen met corona;
  • een vaccinatiecampagne voor dak- en thuislozen;
  • de geïntensiveerde samenwerking met de GGDrU omtrent de corona vaccinaties. In 2021 heeft GGDrU in de regio 2 miljoen vaccinaties gezet, waarvan 370.000 boosters;
  • het opzetten van fijnmazig vaccineren in de wijken;
  • een wijkcollege over Long Covid;
  • een impactanalyse van corona (en maatregelen) op de gezondheid van Utrechters.
Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22