Jeugdgezondheidszorg
Met zo goed als alle kinderen en ouders is ook het afgelopen jaar contact geweest. Voor de noodzakelijke screeningen en vaccinaties kregen kinderen en ouders een fysiek consult. (Beeld)bellen was voor andere contacten een haalbaar, maar niet in alle gevallen een optimaal alternatief. Na de zomervakantie heeft JGZ weer meer fysieke consulten gehouden. De samenwerking tussen de (kern)partners is in coronatijd geïntensiveerd om kinderen in beeld te houden en waar nodig gezinnen te ondersteunen. De variatie in coronamaatregelen, uitval van personeel en het daaruit voortvloeiend herplannen heeft veel van ouders, jeugd en professionals gevraagd. Ook de krappe arbeidsmarkt voor jeugdartsen speelde daarbij een rol. De bijdrage vanuit de JGZ aan het versterken van de beweging naar voren was daardoor in 2021 niet zo groot als we zouden willen. In 2021 hebben we met tijdelijke middelen extra interventies voor gezinnen aan kunnen bieden die goed ontvangen zijn. Helaas eindigt deze extra financiering. Ondanks de coronamaatregelen kon de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) doorgaan. De vaccinatiegraad 2020 (jaarverslag 2021) is vergelijkbaar met vorig jaar. Het Ouderportaal is ook beschikbaar gekomen voor ouders van kinderen op basisschoolleeftijd en ouders kunnen vragenlijsten digitaal invullen. Ouders gebruiken het Ouderportaal steeds vaker voor inzage in het dossier van hun kind. Maar nog te weinig voor herplannen van afspraken.
Inspectie kinderopvang
Gedurende 2021 heeft de Inspectie Kinderopvang in verband met corona haar reguliere werkwijze steeds aangepast aan de meest actuele landelijke richtlijnen en adviezen van GGD GHOR en VNG, die waren afgestemd met het Ministerie van SZW. We hebben ons wendbaar en flexibel opgesteld en zo nodig aangepast geïnspecteerd met prioritering en met ingekort onderzoek. In januari 2021 hebben we een werkconferentie georganiseerd voor alle ondernemers van kinderopvangorganisaties in Utrecht (zie raadsbrief hierover). Verder vergde onder andere het beoordelen en afhandelen van een aanvraag voor een grote houderovername (met ruim 80 betrokken locaties) extra capaciteit. De wettelijke taken die we als gemeente hebben op het vlak van het landelijke register, het toezicht en de handhaving hebben we gedurende het jaar met grote inzet toch kunnen uitvoeren.
Monitoren van de volksgezondheid
Onze wettelijke taak om de gezondheid van Utrechters in beeld te brengen, vervullen we met de Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU). In 2021 is gezondheidsinformatie verzameld conform begroting. Extra onderzoek is gedaan naar Jeugd in Coronatijd. Door twee speciale VMU-uitgaves is extra aandacht besteed aan gezondheidsverschillen en kansengelijkheid bij volwassenen en de eerste 1.000 dagen van Utrechtse kinderen. In 2021 heeft de gezondheidsexpert corona inzicht gegeven op de impact van corona en de maatregelen op de gezondheid van Utrechters.
Zorg voor Utrechters in zeer kwetsbare positie
In 2021 is door corona extra ingezet op de zorg voor dak- en thuislozen. Zo is de noodlocatie voor dakloze mensen met corona aan de Koploperstraat heel 2021 beschikbaar geweest en er is een vaccinatiecampagne voor daklozen en bewoners van Maatschappelijke Opvang/Bescherm Wonen locaties georganiseerd. In verband met de coronamaatregelen hadden in 2021 minder mensen toegang tot de dagopvang in Herstart. Desondanks bleven de sociaal-medische spreekuren daar toegankelijk voor iedereen. Er kwamen relatief meer EU-onderdanen en ongedocumenteerde personen met meer complexe problematiek. Daarnaast is er extra ingezet op het verzekerd krijgen van daklozen
De tippelzone is op 1 juli 2021 gesloten. De sekswerkers hebben het hele jaar ondersteuning gekregen van onder andere. Belle en De Participatieformule bij het maken en uitvoeren van hun toekomstplannen. Na de sluiting is geen overlast waargenomen van illegale straatprostitutie. Sinds 1 juli hebben we in plaats van locatiegebonden hulp- en dienstverlening een stedelijk aanbod.
Tot slot enkele cijfers over 2021:
- De unit voor behandeling van problematisch verslaafden met heroïne onder medisch toezicht was het hele jaar geopend en had 45 cliënten.
- Gedurende 2021 bood gebruiksruimte De Stek 24x7 opvang aan 59 problematisch gebruikers van alcohol of drugs.
- Er zijn 160 nieuwe mensen ingeschreven bij de sociaal-medische zorg (SMZ) spreekuren.
- Er zijn 80 meldingen van vervuilde of overvolle woningen behandeld.
- De Regionale Toegang heeft 1503 meldingen voor Beschermd Wonen in behandeling genomen.