1. Het Utrechts veiligheidsbeleid is erop gericht het huidige niveau (2018) van veiligheid tenminste te behouden.

1.1 Het Utrechts veiligheidsbeleid is erop gericht het huidige niveau (2018) van veiligheid tenminste te behouden

Deze Infographic geeft cijfers en resultaten weer uit het Programma Veiligheid over de jaren 2019, 2020, 2021.

Wat hebben we bereikt?

We houden de basis op orde
Het afgelopen jaar hebben wij ingezet op veilige wijken en buurten, de integrale aanpak van geregistreerde criminaliteit, het voorkomen van openbare orde problematiek, zoals het beheersbaar houden van demonstraties, preparatie op dreigende rellen, crisisbeheersing, het inzetten van bestuurlijke instrumenten als cameratoezicht en gebiedsverboden en persoonsgebonden maatwerk voor kwetsbare groepen en personen. Tevens is er in aandachtsgebieden ingezet op gerichte interventie en sociale cohesie onder bewoners.

Ondermijning steviger aanpakken
Het is de verwevenheid tussen boven- en onderwereld waar een grote ondermijnende werking vanuit gaat. Met een positief handelingsperspectief willen we voorkomen dat mensen verleid worden tot crimineel gedrag. De ondermijnende criminaliteit is bestreden middels acties en initiatieven in de drie pijlers van Utrechtse aanpak Ondermijning: de weerbare overheid, de weerbare stad en het verstoren van het criminele ondernemersklimaat.

Zorg en veiligheid dichter bij elkaar
In 2021 is de persoonsgerichte aanpak doorontwikkeld. Met de nota ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’ is een aanpak op ernstig overlast gevende en criminele families en aanpak plofkraken ontwikkeld. Met het nieuwe programma Detentie & Terugkeer en de vertaling naar de praktijk is het risico op recidive teruggedrongen.

Een veiliger digitale stad
De inzet is erop gericht de maatschappelijke bewustwording en weerbaarheid te vergroten door te investeren in een duurzame samenwerking met stedelijke netwerkpartners en communicatiecampagnes gericht op bewustwording en het bieden van handelingsperspectief. Daarnaast is weerbaarheid een onderdeel van de visie Digitale Stad. Bewustwording is nodig zodat we de weerbaarheid vergroten en de digitale veiligheid zoveel als mogelijk kunnen waarborgen.

Verkeersveiligheid
We werken samen met partijen als OM en de politie aan verschillende maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid. We sluiten aan op het bestaande Actieprogramma verkeersveiligheid. De doelstelling is het aantal verkeersdoden en gewonden te vermindering en daarmee eveneens het gevoel van verkeersveiligheid van de bewoners in Utrecht (peiljaar 2018) te verbeteren. De inspanningen uit het IVP dragen bij aan het behalen van deze doelen.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2022 15:16:15 met de export van 05/25/2022 20:20:22